Hengelo, 23-08-’98.

Over onze "Berenschuur" heb ik al eens iets verteld. Met onze workshops hebben we vele berenmaaksters enthousiast weten te maken. Leuk om te vertellen dat al onze bezoeksters door gegaan zijn met het beren maken en er vele talenten bij gekomen zijn.

Hoe ik zelf tot het maken van beren gekomen ben?
 
Een jaar of vier geleden zag ik een aankondiging van een Niesje Wolters Poppen en Berenbeurs.
Aangezien ik "Steiff"-dieren verzamel, ben ik er eens gaan kijken.

Bij de stand van "Probeer" kletste Hans Rademaker zo enthousiast over het zelf maken van teddy-beren, dat ik een pakketje kocht. De week daarop stond ik weer bij "Probeer" voor de deur om m’n tweede pakketje te halen. Zoals zovele berenmaaksters ervaren hebben: de verslaving sloeg toe! Als ik in het weekend geen scharnieren meer in huis had, dan was dit een erg onrustig gevoel.

Dit overkomt me nu natuurlijk niet meer. Ik houd m’n voorraad als een eekhoorn op pijl. Eigenlijk meer als een hamster, want als verzamelaarster verzamel ik nu ook: berenstoffen, berenspulletjes, strikjes, kraaltjes, neusgaren, lapjes, poppenkleertjes, kantjes, enz. Ach het zal de meeste berenmaaksters bekend in de oren klinken. Gelukkig bewaart mijn moeder ook graag dingen met een herinnering. Zo kon ik dit voorjaar voor mijn broer zijn 60-ste verjaardag een grote beer maken met zijn eigen matrozenkraag uit z’n kleutertijd.
De beer had bovendien een foto in de hand, waarop mijn broer als bruidsjonkertje stond, compleet met matrozenkraag. Leuk om je "grote broer " zo gemeend enthousiast te zien.

Marianbear: Jantje              Marianbear: Jo-Jantje               Marianbear: Fulgens

 

Voor mijn moeder maakte ik een Tiroler-beer., ze heeft mij namelijk vele jaren meegenomen naar Tirol. Een plek waar ik in de winter nog steeds met veel plezier kom met de hele familie.

Momenteel ontwerp en maak ik veel mini-beren. Ik vind ze het leukste als de houding van het beertje goed is, dan krijgen ze alleen een kraaltje om als finishing touch. Mijn mini-beertjes zijn 9 cm. een fijne maat om te maken. Ik merk dat het maken van mini-beren bijna evenveel tijd kost, als het maken van een grotere beer.
Naast beertjes maak ik ook wel andere dieren, zoals ezeltjes, ‘knorretjes’, konijntjes, olifantjes, aapjes. Beertjes blijven echter het leukste en inspireren mij het meeste.

Ik ben nu op het punt aangeland dat ik er mee naar buiten durf te treden. Voor het eerst heb ik een tafel in Ahoy gehuurd! Ik hoop dat ook andere mensen mijn beertjes leuk vinden, ik zie graag iedereen in Ahoy.

Veel beren groeten van Marian Bear,

"Marian Bear"
 Marian Haarink-Getkate

terug   home