Teddy-Bär-Total 2001

28 en 29 april, 2001.

 Marianbear: nominatie 2001


Eind april is er altijd de grote Berenbeurs in Hennef: “Teddy-Bär-Total”.
Voor berenmakers is deze beurs wel het einde, omdat hij internationaal is en er veel mensen uit andere werelddelen vertegenwoordigd zijn.

Aangezien ik de laatste twee jaar een nominatie voor mijn miniberen had gekregen, moest ik nu wel mijn plaats verdedigen.
Ik vind miniberen maken erg leuk, maar om ze ook nog goed te presenteren is een kunst op zich, vooral omdat ik niet van aangeklede beren houd en zeker niet van tierlantijntjes.

We logeerden in maart in Oostenrijk bij een nuchtere Tiroler boer.
Gewoon een boer met 14 melkkoeien en een paar mestkalveren en een goed bestaan.
Deze boer stookt zijn hele huis warm met hout. Ook de vrouw des huizes kookt op een houtfornuis. In de “Stube” heerlijke tegelhaard met een bankje erom heen. Hier kun je ‘s avonds heerlijk met de rug tegen de haard zitten om beren te maken. 
Voor veel warmte is ook veel hout nodig en op een zonnige dag werd er weer veel hout gezaagd. Tussen alle blokken hout vond ik een stronk met een gat er in: een berenholletje!
De kleuren van de stronk pasten perfect bij mijn pasgeboren Tiroolse miniberen en dit was prima voor de foto’s. Ik maak van mijn beren altijd foto’s op de geboorte plek.
Toen ik aan het eind van deze heerlijke winterweek mijn stronk mee naar huis wilde nemen was hiervoor veel overredingskracht nodig.
Ik vond dit stuk hout prima om in Hennef , met de wedstrijd, mijn beertjes bij te zetten, maar het was veel te groot, de afmeting van je presentatie mag 20 cm. bij 20 cm. zijn.
Er moest dus een flink stuk van” mijn berenholletje” afgezaagd worden. Dit werden twee dunne plankjes. Helaas de stronk was nog steeds te groot. Na lang proberen besloot ik om de afvalplankjes maar te gebruiken.
In Hennef stonden mijn wedstrijdbeertjes tussen de prachtige kastelen en andere kunstige werkstukken.
Desondanks bleek ik niet de enige die tevreden was over mijn beertjes, ook de jury vond het een nominatie waard.
Zaterdagavond tijdens de gala-avond mocht ik weer tussen bekende berenmaaksters , zoals Heike Boam en Judith Snog op het Podium staan om mijn nominatie in ontvangst te nemen. Maggy Spackman uit Engeland won “der Goldene George”. 
Toch bijzonder om dit drie jaar achter elkaar mee te maken.
Hennef is altijd een groot feest, helaas is volgend jaar de “Teddy- Bär –Total” niet meer in Hennef, maar in Münster. Hopelijk wordt de nieuwe plaats Münster net zo’n groot begrip in de Berenwereld.
Ik zal weer erg hard moeten werken voor mijn volgende beurs ,in augustus in de tuin bij Niesje Wolters. Daar zit gelukkig een hele vakantie tussen. Daarna volgen nog de beurzen in Arnhem en natuurlijk “Ahoy”- in Rotterdam, waar het ook altijd weer fantastisch is om iedereen te ontmoeten. 
Graag tot ziens op de beurzen.

"Marian Bear"
Marian Haarink-Getkate

terug Terug naar de vorige pagina  Terug naar de Nederlandse index-pagina home