De teddy-beer is een fenomeen, dat al 100 jaar bestaat. Begonnen als kinderspeelgoed is het nu ook een verzamel object voor volwassenen. Zelf beren maken is een vrij nieuwe hobby die ook in Nederland vele aanhangers heeft. Sommige mensen maken er zelfs hun beroep van.
In onze buurlanden Engeland en Duitsland bestaat het beren maken al vele jaren. In Nederland komen er ook steeds meer berenmakers bij.
Wat is er nu zo leuk aan het zelf maken van teddy-beren? Het leuke ontdek je pas als je er mee bezig gaat. Je stopt in je creatie zoveel van jezelf dat de beer voor je gaat leven. Het wordt een “kindje” van je. Elke beer kijkt anders en heeft een andere houding. Het mohair dat je gebruikt geeft hem steeds een ander velletje. Door de verschillende kleuren en diktes van de stof wordt hij ook steeds anders. Bovendien kun je met patronen eindeloos variëren. 
Heb je de beer klaar dan kun je hem of haar ook nog aankleden. Een stoere gebreide trui maakt de beer heel anders, dan een klein baby-hemdje of een dom brilletje. Een klein leren rugzakje geeft beer weer iets sportiefs.
Zo kun je de beer steeds weer een ander karakter geven. Er zijn zelfs mensen, die indianen-beren of eskimo-beren maken. Op dit moment zijn clown-beren heel gewild.
Als je eenmaal met een beer maken begint, dan komen de ideeën vanzelf. 
Voor de meeste mensen is het begin het moeilijkst. Je eerste beer kan een frustrerende ervaring
zijn. De kop zit scheef, hij kijkt scheel of de armen zijn te lang.
Om enthousiaste mensen te helpen bij hun eerste zelfgemaakte beer, hebben wij “de Beren-schuur” opgericht. Geholpen door ervaren berenmaaksters leer je in een dag een echte mohair teddy-beer maken. 
We maken er een gezellige dag van en zorgen er voor dat iedereen aan het eind van de dag met een prachtige zelfgemaakte beer naar huis gaat.
Voor mensen die al eerder beren gemaakt hebben, is er ook de gelegenheid om mini-beren te leren maken.

De “Beren-schuur” ligt in Oele bij Hengelo (O), dichtbij de Watermolen.

"Marian Bear"
Marian Haarink-Getkate

terug Terug naar de vorige pagina  Terug naar de Nederlandse index-pagina home