augustus 2002

Marianbear: Zwitserland 2002                    Marianbear: Zwitserland 2002

Eindelijk durfden we het aan om de uitnodiging voor een beurs in Sigriswil te aanvaarden ("we" zijn Marjolein Vos en Marian Haarink).
Natuurlijk is een beurs in Zwitserland geweldig te combineren met een bezoek aan het
Puppenhausmuseum in Basel.
Dus donderdag stond dit museum op het programma.
Ik heb al eens eerder een stukje over dit museum geschreven. Het blijft een feest om hier naartoe te gaan.

Er staan zo ontzettend veel oude beren en de opstelling is fantastisch. Dit allemaal in een super modern museum. Het valt niet mee om alles in een keer te zien. Ik ben er nu voor de vijfde keer geweest en eindelijk ook bij de antieke poppenhuizen aangekomen. Dit jaar was er tevens een geweldige opstelling van verschillende grote Steiff dieren. De glazen kast is rondom te bekijken en gelukkig staan overal design stoeltjes waar je even kunt zitten, om alles op je in te laten werken.
Ook mijn miniberen staan nog steeds op een plankje tussen heel veel lotgenoten.
Na een verblijf van een paar uur in dit museum en de koffieshop, reden we door naar Sigriswil, waar het Berenfestival in augustus georganiseerd wordt. We moesten ons haasten, want op donderdag moesten de wedstrijdberen ingeleverd worden.

Sigriswil is een geweldig authentiek bergdorp met uitzicht op de Tunersee en het Berneroberland met de sneeuwtoppen. ‘s Avonds was er tijd om in dit prachtige dorp rond te kijken. Je hoeft niet van beren te houden om je hier thuis te voelen.
Met een stoel op het balkon van hotel Bären zitten genieten van het uitzicht is al helemaal perfect.
We werden door de organisatrices verwelkomd, alsof ze ons al jaren kennen en meteen wegwijs gemaakt. Erg gastvrij hoe Marianne Schmid en Ruth Voisard dit doen.

Marianbear: Zwitserland 2002             Marianbear: Zwitserland 2002             Marianbear: Zwitserland 2002

Vrijdag avond was er een bergwandeling (gelukkig voor ons alleen dalend), georganiseerd met een boottocht op de Tunersee en een gezamenlijk diner aan het water. Heerlijk ontspannen wandelen tussen internationale berenmakers. Zo probeerden we te praten met Japanse dames en spraken we met Zuid-Afrikaanse en Nieuw-Zeelandse berenmensen en natuurlijk met Duitsers en Zwitsers.
Zaterdag en zondag stonden we allemaal op de beurs.

Marianbear: Zwitserland 2002             Marianbear: Zwitserland 2002            Marianbear: Zwitserland 2002

Zaterdagavond was de prijsuitreiking voor de wedstrijd. Marjolein en ik vielen in de prijzen en we moesten de prijs in ontvangst nemen in de buitentent (met uitzicht op See en Berneroberland).
Marjolein kreeg een eerste prijs voor haar plateau en zondag nog een extra publieksprijs, haar beer werd 'Publikumsliebling'.

Tijdens het Bärenfestival Sigriswil
is het hele dorp in rep en roer met de beren. De beurs was niet alleen in hotel Bären maar ook in het Chüjerhüsi, de Pfrundscheune en het Schulhaus, allemaal mooie locaties en er was nog een Bärenmarkt, met allerlei berenzaken.
In het dorpshuis stonden de wedstrijdberen en had Steiff een tentoonstelling ingericht. Bovendien waren er diverse workshops in hotel Bären en stond er een tent waar allerlei berenfestiviteiten plaats vonden, zoals muzikanten, ballonnenfeest en beren taart eten.
De Zwitserse post had voor honderd jaar teddybeer Berenpostzegels uitgebracht en stond met een mobiel postkantoor in het dorp om een speciale berenstempel te geven.
Ook was er een kunstenaar die houten beren maakte uit boomstammen.
En dan de bakker die heerlijke berenkoeken had gebakken en de etalage vol met beren had staan. Aan beren ontbrak het in ons Hotel Bären ook niet, want op elke hoek en tafel stonden allerlei knuffels in vele maten. Bovendien was er nog iets met wortels georganiseerd, want aan het eind van de dag hadden verschillende beren een wortel in de poot.
Ik kan nog veel meer vertellen over dit festival, maar een ding is zeker, het was een geweldig weekend en fantastisch om hier bij te zijn.

Marianbear: Zwitserland 2002         Marianbear: Zwitserland 2002         Marianbear: Zwitserland 2002

"Marian Bear"
Marian Haarink-Getkate

terug Terug naar de vorige pagina  Terug naar de Nederlandse index-pagina home