FAO Schwatz - don't climb the bear!!!

Op de beurs in Wiesbaden, Duitsland hadden we een uitnodiging gekregen om in mei ‘02 naar de USA te komen. 'We' zijn: Marjolein Vos (Mick Bears) en Marian Haarink.(Marian Bear). De beurs waarvoor we uitgenodigd waren is de WinZinger Teddybear Show in Mount Holly,  Philadelphia en georganiseerd door Pat en Carol van “Teddies of Mt. Holly”. We vinden het altijd erg leuk om samen te reizen, dus besloten we om ook een paar dagen New York erbij aan te knopen. Op Schilhol is het dan even extra lang wachten, want je wordt nog steeds ondervraagd als je naar New York vliegt. Mijn berenschaartje en omkeertang (altijd bij me) die in mijn berenpakketje voor onderweg zaten, mochten helaas niet mee en kon ik terug naar huis sturen met de Schiphol-post.

Die had ik dus in de koffer moeten doen!!
Gelukkig mochten mijn beertjes, met staal gevuld, wel door de strenge controle. Ik vind het altijd eng om ze in de koffer te doen, dus die zitten in mijn handbagage.
Heerlijk om een paar dagen door Manhattan, New York te zwerven, met als hoogte punten de avond op Broadway met de geweldige musical: "the Lion King" (alsof je een avond in Afrika zit). En dan de speelgoedwinkel van FAO Schwatz op de fifth avenue, waar we tussen de enorme knuffelberen een foto maakten.
Daarna de treinreis naar Phila, zoals de Amerikanen het noemen.

We werden afgehaald door Kate de Losso (een van de organisatrices van de beurs). Kate is van Collectible Tours en organiseert ook altijd reizen met berenmensen uit de USA.

The bear in Central Park

We waren bovendien bij haar thuis uitgenodigd en sliepen daar samen met Wendy en Megan Chamberlain uit Zuid –Afrika, collega’s miniberenmaaksters. Het was een fantastische gastvrijheid die we daar ondervonden.

   Marianbear: USA Winzingerbeurs           Marianbear: USA Winzingerbeurs           Marianbear: USA Winzingerbeurs

De beurs werd gehouden in een prachtig Victoriaans landhuis, gelegen aan de rivier.
De eigenaresse is mevr. WinZinger en voor de berenshow stelt ze haar antiek ingerichte huis met prachtige tuin compleet beschikbaar.

Onze beren stonden prachtig opgesteld op tafels en in antieke kasten, wel alle artiestenberen door elkaar. Ook dat was een mooi geheel. Een grote groep beren waren in de Union Jack gekleed. Sinds de aanslag van 11-9 zie je in Amerika overal vlaggen, op gebouwen, aan de auto’s, in veel verschillende kleding.

Marianbear: USA Winzingerbeurs            Marianbear: USA Winzingerbeurs            Marianbear: USA Winzingerbeurs

De avond voor de beurs was er een veiling voor het aids-fonds, elke berenmaker had hiervoor een beer beschikbaar gesteld. Het is wel enorm spannend om te horen hoeveel iemand voor jouw beertje over heeft. Als dan jouw beertje aan de beurt is en ineens vijf mensen blijven bieden en mijn mini- beertje voor $440,- wordt verkocht, ja dan krijg je het wel erg warm. Bovendien kreeg ik er een soort indianen titel bij, want de volgende dag werd ik steeds voorgesteld als: Maryann, "they were fighting about her bear".
Gelukkig hoefde ik maar een dag met deze titel rond te lopen en konden we de volgende dag gewoon naar een echt Indianen-festival gaan. Daar hebben we weer een deel van ons berengeld besteed aan zilveren indianen sieraden. Maar wel met een beer natuurlijk, want ook voor de indianen is de beer een belangrijk symbool.

Marianbear: USA Winzingerbeurs              Marianbear: USA Winzingerbeurs                Marianbear: USA Winzingerbeurs

 Zondag was er nog tijd om de prachtige winkel van Pat en Carol
"Teddies of Mt. Holly" te bezoeken.

Daar werden we weer onthaald met brownies en cookies.

De Winkel is een plaatje met veel gevarieerde keuze aan beren van hoge kwaliteit,
veel artiestenberen uit verschillende staten van Amerika,
maar ook uit Europa, Zuid-Afrika, Australie en Azie.
Voor rondreizende berenliefhebbers is deze winkel zeker de moeite waard.
Mt. Holly ligt iets ten noorden van Philadelphia, niet ver van de snelweg naar New York.
Voor ons Nederlanders is Mt. Holly is een schattig plaatsje
met haar "Westernlook" huizen en  Victoriaanse huizen en winkeltjes.
Ook op het gebied van stofjes en naaispullen was er een heerlijke winkel.

Marianbear: USA Winzingerbeurs              Marianbear: USA Winzingerbeurs             Marianbear: USA Winzingerbeurs

Tja en dan weer terug naar huis, nadat op het New Yorkse vliegveld
ook mijn schoenen wapenvrij bleken, mochten we weer in het vliegtuig naar Nederland.

We zullen thuis weer hard aan het werk moeten, om onze beren voorraad weer op pijl te brengen, maar daar hebben we dan de zomervakantie weer voor.

Ik zie graag mijn Nederlandse fans weer terug in Wissel bij Wiesje in de tuin of in Arnhem in de Eusebius kerk of in Ahoy, Rotterdam.

"Marian Bear"
Marian Haarink-Getkate

terug Terug naar de vorige pagina  Terug naar de Nederlandse index-pagina home