Workshop in Luxemburg – maart 2008

Luxemburg 2008           Luxemburg 2008

Op de beurs in oktober in Essen ontmoette ik Sonja uit Luxemburg.
We raakten in gesprek over een workshop in miniatuurberen en ze nodigde mij uit om in Luxemburg te komen om daar een workshop te geven.
Om in het duits een workshop te geven vind ik geen probleem, tenslotte komen er geregeld duitse dames naar de Berenschuur en ook bij Probeer in Gronau heb ik al vaker een workshop gegeven in het duits. Ook in Zürich in Zwitserland had ik al ervaring om een duitse workshop te geven.
Er moest wel een datum gepland worden en werden we het eens over eind maart. We besloten om op vrijdagmiddag te beginnen en de les te vervolgen op de zaterdag. 

Luxemburg 2008          Luxemburg 2008          Luxemburg 2008

Sonja heeft een groep dames om zich heen, die samen patchwork maken. Dus een groep die ervaren is in het hanteren van kleine naalden en het maken van kleine steekjes.
De workshop wordt gegeven bij Sonja thuis.
Ze woont in een klein boerendorpje, dichtbij de Belgische grens en in de buurt van de stad   Luxemburg. Haar woning is een oude boerderij, die prachtig verbouwd is.
Haar man heeft  een paardenfokkerij, die 100 meter van het huis  ligt. Tussen het huis en de paardenstallen zijn weiden met paarden en een grote vijver met zwanen. De dieren die nog in de boerderij wonen zijn drie honden en twee katten, de vroegere stallen zijn nu een opslagplaats voor allerlei antiek.

Luxemburg 2008          Luxemburg 2008          Luxemburg 2008

Bij de entree blijkt dat Sonja ook nog een kapsalon aan huis heeft.
In het woongedeelte is ook een grote ruimte waar een lange tafel staat waar tien mensen aan kunnen werken. Het is Sonja’s handwerkdomein met prachtige antieke kasten, vol met allerlei dozen met veel soorten garen en prachtige stofjes.
Dat ze creatief is met naald en draad zie je overal in het huis. Op de banken liggen patchworkkleden en aan de muren hangen diverse schilderijtjes gemaakt met naald en draad. Prachtige landschapjes met geknoopt lila borduurgaren als lavendel of een landschapje gemaakt met zilverdraad en allerlei handgeverfde lapjes. Het zijn kleine kunstwerkjes.
Verder zijn er allerlei geborduurde kussens op de stoelen. Ik zie veel borduurtechnieken.
Bovendien verzamelt Sonja veel dingen, die in groepjes in kasten of planken staan: zoals: paarden van porselein en aardewerk, heel veel parfumflesjes in mooie kasten, patépotten met kippen, kleine naaimachines en natuurlijk beren, zelfgemaakte en verzamelde artist-beren. In haar kapsalon hangen ook prachtige patchworkkleden en bovendien een professionele lappenkast met op kleur gesorteerde stoffen met motiefjes.
Je raakt in haar huis niet uitgekeken.

Luxemburg 2008          Luxemburg 2008          Luxemburg 2008

Sonja is een enthousiaste vrouw en we worden bij aankomst meteen op koffie met een quichje onthaald.
Ik kan mijn beren en mandjes met stofjes uitstallen in de tuinkamer, een soort wintertuin.
Dat is weer eens iets anders dan een beurstafel en er is goed daglicht.

Om twee uur zijn alle dames aanwezig en allen zijn enthousiast en hebben zin om een minibeer te maken. Het eerste half uur wordt er kritisch gekeken en nagedacht over de mohair die gebruikt gaat worden. Nadat ook de keuze gemaakt is voor het model van de beer gaat iedereen aan het werk.
Ik stel voor dat we deze dag het naaiwerk af hebben, zodat we de volgende dag alle tijd hebben voor de kleine finesses en de techniek van neus borduren en voetjes sculpen.
Ook is er een vraag naar de manier waarop oren aangenaaid kunnen worden. Ik beloof dat alles aan bod zal komen. Er wordt meteen fanatiek gewerkt en tussendoor eten we speckkuchen en chocoladecake, die onderdeel uitmaken van de Luxemburgse vijf-uur-koffietafel. Om acht uur stoppen we en sommige mensen nemen hun beertjesnaaiwerk mee naar huis.

Luxemburg 2008          Luxemburg 2008

Zaterdag om tien uur is iedereen weer present.
Er wordt nog even naar mijn beren gekeken voor de nodige inspiratie. Sommige vrouwen zijn meteen verliefd op een beer  en er wordt een aantal gekocht. Ik voel me vereerd dat er zoveel beren in Luxemburg blijven. Het naaiwerk is klaar en ik laat zien hoe we de armpjes en beentjes gaan draaien. Dit kost veel geduld en de techniek van het draaien blijkt vaak moeilijk te zijn. Gelukkig heb ik genoeg omkeertangen meegebracht, want zonder dit instrument lukt het niet. Er wordt weer hard gewerkt en iedereen heeft tegen één uur de onderdeeltjes gevuld en er zijn al beertjes in elkaar gezet.

Een van de vrouwen heeft grote schalen met lasagne gemaakt. De tafels worden gezellig gedekt en er is een lunchpauze. Tijdens de les wordt er duits gepraat maar nu komen de verhalen in het Luxemburgs los. Dat is voor mij niet meer te volgen, maar wel heb ik veel nederlandse woorden gehoord. Er blijken veel woorden hetzelfde te zijn, dat is grappig om te horen. Dus niet alleen de kleuren van de vlag zijn hetzelfde. 

Luxemburg 2008          Luxemburg 2008          Luxemburg 2008

Nadat iedereen koffie met heerlijke chocolades heeft gehad gaan we weer verder met de beren. We besluiten om in de tuinkamer verder te naaien en daar laat ik zien hoe je een neus kunt borduren, hoe je de oren er aannaait en hoe je de voetjes kunt sculpen. Iedereen spant zich in om het zo mooi mogelijk na te doen en het lukt ook erg goed. Er worden prachtige beertjes geboren en ze zijn allemaal trots op hun nieuwe minibeertje. Om vijf uur is iedereen klaar  en moe van de inspanning.

Dit is het moment dat Sonja met een blad vol glazen aan komt en een fles champagne los trekt. Er wordt geproost op alle nieuwe beren en op de goede afloop van de workshop. We maken nog groepsfoto’s en iedereen ontspant weer. Ik vond het een bijzonder einde en er werd met veel enthousiasme afscheid genomen.

Luxemburg 2008          Luxemburg 2008          Luxemburg 2008

Met een klein groepje gingen we in een buurdorp naar de pizzeria waar we de avond gezellig samen doorbrachten. Ik denk met veel plezier terug aan dit weekend met zoveel leuke vrouwen.

Marian Haarink-Getkate.
0031-74-2919115
marianbear@yahoo.com
http://marianbear.com

 Klik hier voor de juiste data

terug   home