Zwitserland 2008             Zwitserland 2008             Zwitserland 2008

Swiss Teddy Festival - Zürich                                                 Augustus 2008

Voor de twaalfde keer organiseerde Marianne Schmid het Zwitserse berenfestival.
Sinds drie jaar is dit berengebeuren verplaatst van Sigriswil naar Zürich.
Het is nog steeds een zeer internationaal gebeuren en echt een feest om er aan deel te nemen.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Dit jaar ga ik met echtgenoot Jan en maken we er een Zwitserse vakantie van.
De caravan gaat mee en we slapen op de camping aan het Züricher Meer.
De beurs wordt gehouden in een oud jachthuis in Albersgütli, een mooi gebouw. Wel lastig te vinden en de Tom-Tom heeft er ook moeite mee. Er zijn nl. vier dezelfde straatnamen in Zürich.
We komen dan ook in een file terecht, maar uiteindelijk weten we het toch met behulp van een agent te vinden.

Het is altijd leuk om op de beurs te komen en iedereen weer te zien.
Onze Nieuw-Zeelandse vrienden ontmoeten we er altijd en het weerzien is hartelijk.
Evenals de begroeting van een aantal Nederlanders, die de reis naar Zwitserland ondernemen.
De beursdeelnemers zijn dit jaar zelfs aangevuld met een nieuwe groep Russische berenmaaksters en een paar Oekraïense dames.
Al meerdere jaren komen er Zuid-Afrikanen, Australiërs, Amerikanen en Koreanen.
En natuurlijk de Europeanen, zoals Zwitsers, Fransen, Duitsers, Oostenrijkers, Engelsen, Belgen en  het clubje Hollanders.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Op vrijdag kun je de wedstrijdbeer inleveren, je tafel inrichten en 's avonds is er een feest voor de standhouders georganiseerd.

Marianne komt mij ophalen: waar is je wedstrijdbeer? Ze wachten erop!  Ik had inderdaad gezocht naar de inleverplaats, maar die was ook echt verstopt in een boven kamertje. Snel met een Zwitserse mee om de beer in te leveren.
Dit jaar moest het een beer zijn van 25 á 30 cm. groot en hij moest Zwitsers zijn en mogen maar twee attributen hebben. Mijn beer heb ik gemaakt van oude stof en hij heeft een geitenbel om aan een edelweissbandje  en een rugzak met een klimtouw en pikkel. Bovendien een paar speldjes op de rugzak en een Zwitsers embleem en in de rugzak Toblerone.  Later blijkt dat mijn beer bij de jury in de smaak valt en ik krijg er de derde prijs voor.
Nadat de tafel ingericht is, ik sta naast Nel Roos,  gaan we met een groep op weg naar een plantenkas: het  Triibhuus’. Hier is een gezellig restaurant ingericht en we worden met een cocktail ontvangen.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

We vermaken ons met  Loris Hankock (uit Australië) en met Anna Hoo en Tsjemoo. Tijdens het diner kruip je al gauw bij je Nederlandse vrienden, maar dit keer zijn er ook Russische dames die bij ons aan de tafel komen. Wel lastig als je geen Russisch spreekt, maar één dame kan goed Engels en één dame spreekt Duits en we hebben ons er goed mee vermaakt.
We krijgen de heerlijkste tapas voorgezet en er komt steeds weer nieuwe voorraad op de tafel. We vallen erop aan! Lekker met mosselen en kreeftjes, aubergines en pepertjes.
Er zijn bovendien Mexicaanse muzikanten, die de stemming erin brengen.
Het is erg gezellig !
De weg terug levert wel problemen op, want we zijn op weg naar het Triibhuus in Zürich echt rond gereden. Gelukkig ligt de camping, waar we verbleven, aan het meer en dan moet je altijd naar beneden rijden, maar het blijft lastig om in Zürich de weg te vinden.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Zaterdag is het stralend weer en na de regenvrijdag, maakt dit iedereen vrolijk.
Ook de klanten staan in een rij voor de ingang en nadat de beurs geopend wordt, komen al snel de eerste klanten bij mij kijken. Ik had al diverse mailtjes gehad van Zwitsers, die op mijn site hadden gekeken. Ook de Zwitsers kijken eerst rond op de beurs, maar na een uurtje komen toch de eerste kopers. Op een gegeven moment lijken het warme broodjes en heb ik vele klanten tegelijk. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt en sommige mensen willen twee beertjes, omdat ze samen zo leuk staan.
Ik zet ook vaak twee beren bewust bij elkaar, omdat dit goed kleurt en er lief uit ziet.
Ik kan niet zeggen dat er een bepaalde beer favoriet is, er worden allerlei beren gekocht.
Mini’s, ongeklede en met jasjes, gekleurde ongeklede beren en de beren van oude stof met jurkjes.
Ook de maat van 15 cm. wordt erg gewaardeerd. Mijn konijntjes, groot (15 cm) en mini-maat  zijn favoriet. Gelukkig heb ik een stel nieuwe gemaakt.
Ik had van te voren er één achter gehouden en mijn Zwitserse buurvrouw viel erop af, toen ik hem uit de koffer haalde.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Om vier uur moeten de genomineerde beren met maaksters op het podium komen en worden we gehuldigd. Ik sta er o.a. met Anne Pealman. Ik heb de derde prijs en krijg een prachtig beeldje van Peter Schnellhardt. 
Onze Oekraïense berenmaakster krijgt de eerste prijs en dat is verdiend.

Zaterdagavond is er een gezellig samenzijn georganiseerd op het straatfestivalterrein, aan de Züricher See. Als Bertha Hesen-Minten vraagt of we samen uit eten zullen gaan, spreekt dat ons ook wel aan.
Bertha en echtgenoot komen naar de camping (wat wel moeite kostte) en daar hebben we samen aan het water gegeten. Natuurlijk met een flesje wijn, hoewel dat in Zwitserland altijd een dure uitgave is.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Zondag is het weer een goedbezochte beursdag en weer verkoop ik een aantal beren.
Het is nog steeds een heerlijke zonnige dag en als de beurs dicht is en alles opgeruimd is, wil ik graag nog genieten van de omgeving van Zürich.
We zijn de bergen ingereden en ontdekken daar een leuk restaurant.
We hebben een eind gewandeld en daarna een heerlijk etentje voor twee gehad met een prachtig uitzicht over de Züricher See. Ach, en die fles wijn! Wat is nou duur?
Na zo’n beurs kun je ook met een tevreden gevoel genieten.

De rest van de vakantie zijn we naar Interlaken gereden en hebben bij een boer in de buurt van Sigriswil gekampeerd. Het dorp heet Beatenberg. Het uitzicht van Sigriswil is ook hier te genieten, de Thuner see op de voorgrond en aan de overkant bij helder weer de besneeuwde toppen van de Jungfrau en de Eiger. Ik vind het echt prachtig om hier op de camping te staan. Ontbijten met zo’n uitzicht is fantastisch. We maken een aantal bergtochten en ook op de Schildhorn, waar een rond restaurant  op 3.000 meter staat. Hier sta je echt op het dak van de wereld.
We lopen een paar uur naar beneden over de graad van de berg.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Op de terugweg vanuit Zwitserland zijn we nog naar Bazel geweest.
Dit is steeds weer voor mij een must, want het Puppenhausmuseum heeft veel aantrekkingskracht.
Bovendien heeft de eigenares van dit museum in Wiesbaden veel beertjes bij me gekocht en ik ben benieuwd wat er mee gebeurd is.
We komen bij het museum en zien al een aantal beertjes in de etalage staan met een leuke prijs natuurlijk. Ze staan er niet leuk bij, maar dat vind elke berenmaakster, als je ze niet zelf neerzet.
Mijn beren staan tussen beren van Anna Hoo en Annemiek Koetse.

Zwitserland 2008           Zwitserland 2008           Zwitserland 2008

Het was een heerlijke vakantie en een goede beurs voor mij.
Dus met een tevreden gevoel rijden we weer naar Hengelo.

Marian Haarink-Getkate.
0031-74-2919115
marianbear@yahoo.com
http://marianbear.com

 Klik hier voor de juiste data

terug Terug naar de vorige pagina  Terug naar de Nederlandse index-pagina home